Cercavila Reivindicativa NO MPGM Vallcarca

Jornada Reivindicativa per a encentar la campanya #noMPGM per a aturar l'afectació de l'MPGM 2002 a Vallcarca.

Imagen de Voltes cooperativa d'arquitectura

29 Ene 2016
Por Voltes cooperativa d'arquitectura

-¡Pero fíjese, si esto es lo nuestro! -dijo Picasso-
Si estos pinos, estos montes, este mar lejano, este verde y este azul, son Vallcarca. Vallcarca de Barcelona. ¡Nuestra juventud!

 

 Perquè aturar el pla urbanístic de Vallcarca?

El Pla General Metropolità de 1976 (PGM 76), i la seva modificació de l’any 2002 (MPGM 02) que mantenia l’afectació del nucli antic del barri i per tant el procés de degradació i d’enderrocs, és un projecte de remodelació urbanística encara vigent que va ser impulsat ara fa 40 anys per adaptar la ciutat als “nous temps”. A Vallcarca allò que ha deixat, un cop que els vials, que eren el pretés argument del Pla, s’han declarat tècnicament innecessaris, ha estat l’enderrocament de quasi la totalitat del nucli antic del barri, la consegüent degradació física, el despoblament progressiu i la confrontació entre veïns. Aquest Pla ha esdevingut un URBANICIDI.

La manera de dur a terme aquest urbanicidi ha estat una fórmula especulativa ara ben coneguda: sobre un territori adequat, en aquest cas Vallcarca, hi ha una afectació urbanística, es deixa degradar, s’expropia i els inversors compren a preus per sota del valor del mercat per a després construir i vendre a preus molt més alts, tot aconseguint uns guanys extraordinaris gràcies a planificacions a conveniència i a costa de la desgràcia de la gent, destrossant el patrimoni i els teixits veïnals, provocant a posteriori la el·litització i la turistificació que esdevenen noves fonts d’ingressos forjades en la injustícia i la desigualtat.

 

Construïm un pla urbanístic nou

Aquest Pla obsolet, malalt des de la seva gestació, és avui un ens moribund que ja no té més sentit que l'especulatiu. És el moment de crear un pla urbanístic nou, adequat a la realitat actual, on sigui el veïnat qui decideixi quin model urbanístic de barri i de ciutat vol tenir
deixant de banda els interessos particulars. Un pla que promogui la participació comunitària i la integració social, els eixos del qual siguin el respecte del patrimoni, la sostenibilitat energètica i medi ambiental, el desenvolupament laboral i comercial i l'accés a un habitatge digne i assequible.

Perquè la reconstrucció de Vallcarca, exemple fins ara del pitjor que pot donar un planejament urbanístic, esdevingui una oportunitat de futur, un model per a qualsevol barri de qualsevol ciutat de com fer les coses des de baix, des de la cogestió i l’autonomia barrial, demanem d’aturar el Pla urbanístic i construir un de nou.

Tags

Activismo, Arquitectura, Ecología, Paisajismo, Sociología, Urbanismo

Comenta

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
CAPTCHA
Esta pregunta es para evitar el spam. Perdona las molestias.
m
x
W
h
p
8
Introduce el código sin espacios

Relacionadas

11 Nov 2021

Desde El Departamento de Artes y Oficios Aplicados a la Ciudad y el Instituto de las Artes de Sevilla (ICAS) estamos organizando las jornadas “Visiones sobre patrimonio y gestión cultural y comunitaria”, dentro del programa Viaje jondo, y que tendrán lugar los días 19 y 20 de noviembre de 2021 en el Hogar Virgen de los Reyes y en el Centro Cívico de Alcosa (Sevilla).

XII Encuentro Internacional Arquitecturas Colectivas, Mallorca _ Fotografía Arantxa Mendiharat
02 Nov 2021
Por grete

Los proyectos LaFábrika detodalavida y APROP Ciutat Vella -fuertemente vinculados con la Red Arquitecturas Colectivas- se llevan dos de los diez Premios de la Nueva Bauhaus Europea.

02 Dic 2020

Nos vemos en línea el sábado 12 de diciembre a las 5:00 pm, ¡no te lo pierdas!

19 Oct 2020

¡Te esperamos el 7 de noviembre para la segunda reunión!